OCHRONA ZABYTKÓW 2/2007
Katarzyna Piotrowska-Nosek
Pełny tekstKomitet do spraw Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce
Marcin Gawlicki
Konferencja wojewódzkich konserwatorów zabytków w Nieborowie, 10-11 grudnia 2007 r.
Iwona Szmelter
„Cesare Brandi (1906-1988), jego myśl i debata o dziedzictwie. Sztuka konserwacji-restauracji w Polsce”. Międzynarodowa konferencja naukowa, Warszawa, 5-6 października 2007 r.
Paulina Florjanowicz, Bartosz Wiśniewski
„Dziedzictwo kulturowe i turystyka: potencjał, oddziaływanie, partnerstwo i zarządzanie”. 3. Forum Dziedzictwa Kulturowego Regionu Morza Bałtyckiego, Wilno, 26-28 września 2007 r.
Paulina Florjanowicz, Bartosz Wiśniewski
„Nielegalny obrót skradzionymi dobrami kultury w Europie Środkowej i Wschodniej”. 5. Międzynarodowa Konferencja Interpolu, Wieliczka, 18-20 września 2007 r.
Anna Hanaka
Współpraca Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków z Ukrainą
Eugeniusz Kus, Beata Makowska
Wspólne dziedzictwo na Pomorzu
Iwona Szmelter
„Ochrona światowego Dziedzictwa Fotografii. Wyzwanie dla XXI wieku”. Konferencja, Warszawa, 4 października 2007 r.
Małgorzata Maksymiuk
„W fabryce, salonie, teatrze i kawiarni – łódzkie wnętrza XIX i XX wieku”. Sesja naukowa, Łódź, 8-9 listopada 2007 r.
Weronika Borgosz
„Ludzie gościńca. Wędrowcy, pielgrzymi, tułcze”. Podsumowanie konkursu plastycznego Europejskich Dni Dziedzictwa 2007
Piotr M. Stępień
Pełny tekstRekonstrukcja i kreacja w odnowie zamku na Wawelu
Jerzy Kowalczyk
Pełny tekstPrzygotowania do edycji inwentaryzacji Kazimierza Stronczyńskiego
Henryka Haduch, Andrzej Siwek
Pełny tekstWnętrza dworu z Drogini – utracone i odzyskane
Zbigniew Kobyliński, Agnieszka Paczuska
Pełny tekstPoglądy młodzieży liceów warszawskich na temat zabytków: czy teorie konserwatorskie są zgodne z oczekiwaniami społecznymi?
Beata Makowska
Pełny tekstStanisław Latour (1927-2007)
Ewa Kielar
Pełny tekstForteczny Park Kulturowy – Twierdza Kłodzko
Zbigniew Myczkowski
Pełny tekstPark kulturowy jako forma obszarowej ochrony zabytków
Bogumiła J. Rouba
Pełny tekstSztuka konserwacji i restauracji